Symtom
Vid en ytlig köldskada blir huden vit och du tappar känseln. Du kan också känna en stickande smärta som snabbt kan gå över.
När köldskadan blir djupare kan du ibland känna en stickande smärta som snabbt kan gå över. Den kroppsdel som är skadad förlorar känseln och huden blir vitfläckig. Vävnaden känns hård när man tar på den.
Egenvård
Det är viktigt att genast ta hand om köldskador så att blodcirkulationen snabbt kommer igång i det skadade området igen. Om du inte behandlar skadan snabbt så kan den bli djup.
Skydda den som fått en köldskada från blåst och kyla och försök att få henne eller honom inomhus så snart som möjligt.
Ge varm dryck och täck över den del som är köldskadad med extra kläder, filtar eller värm den med din egen kroppsvärme. Men gnid inte området som är skadat. Fortsätt till dess huden får tillbaka sin normala färg.
Om du förfrusit händerna kan du stoppa dem i armhålorna innanför jackan eller vid ljumskarna för att värma upp dem eller doppa dem i ljummet vatten, omkring 37 grader.
Tår och fötter kan placeras högt och täckas eller doppa dem i ljummet vatten.
Ansiktet kan du värma upp genom att hålla händerna eller vantarna mot ansiktet. Händerna eller vantarna måste vara torra och varma. Gnid inte.
Alla delar av kroppen kan drabbas av köldskador men vanligast är att man förfryser händer, fötter, näsa och öron. Alla som vistas i stark kyla kan få en köldskada.
Skadan uppkommer när en kroppsdel är så starkt nedkyld att blodet inte cirkulerar genom den.
Ska du vistas ute när det är kallt så tänk på att vind, drag och fukt ökar avkylningen kraftigt. Fuktiga och kalla sockor eller vantar leder snabbt till köldskador på händer och fötter. Att röra vid metall (till exempel kamerautrustning) ökar risken för köldskador.
Rökning och alkohol försvagar också kroppens försvar mot kyla.
En del personer är mer känsliga för kyla, på grund av sjukdom eller ålder:
-Den som lider av hjärt- och kärlsjukdomar ska vara särskilt uppmärksam när det är minusgrader ute, om det blåser eller när man vistas i kuperad terräng.
-Diabetiker ska se upp med förfrysningar och sår.
-Den som lider av ”vita fingrar” ska skydda sig maximalt mot kylan.
-Äldre människor.
-Spädbarn och små barn.
-Gravida.
Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
24/3 2023 09:40
"Vi kan konstatera att det handlar om en cyberattack. Just nu arbetar ett erfaret team av tekniker med att närmare utreda detaljerna kring det inträffade", skriver företaget Careium, som står bakom tjänsten, i ett pressmeddelande. Driftstörningarna började
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst