Symtom vid kräkningar hos barn
Vissa spädbarn kräks så att det sprutar ut ur munnen efter varje måltid. Om ditt nyfödda barn får sådana kräkningar vid 3-5 veckors ålder beror det antagligen på att magsäcken är för trång där den övergår i tarmen. Musklerna i magsäcken kan då inte föra ner maten i tarmen utan barnet kräks upp den istället. Det kan behandlas genom en enkel operation.
Spädbarn med kolik kan också drabbas av kräkningar. Koliken gör att barnet äter mer än det behöver och då kommer överskottet upp som kräkningar.
Kräkningar som beror på virus eller bakterier kommer sällan ensamma, utan nästan alltid tillsammans med feber, diarré och allmän sjukdomskänsla. Eftersom barnet har ett större vätskebehov än vuxna kan små barn med diarré och kräkningar snabbt bli uttorkade.
Förebygga infektion som ger kräkningar
Infektioner som ger kräkningar och diarré är mycket smittsamma. För att minska risken att smitta resten av familjen är det viktigt att vara noga med att tvätta händerna. Håll ditt barn hemma från dagis eller skola två dygn efter tillfrisknandet.
Egenvård när barn kräks
Om ditt barn ammas och har lätt att kräkas är det viktigt att barnet inte äter för mycket. Det är också bra om du kan hålla barnet i stillhet en stund efter målet.
Om barnet har en infektion med kräkningar, diarréer och feber är det viktigt att barnet inte blir uttorkat. Barnet kan klara sig utan mat men det är mycket viktigt att barnet får i sig vätska.
Pröva att ge lite vätska i taget och vänta en stund efter det att barnet kräkts, så är det större chans att barnet får behålla vätskan.
Du kan påbörja behandling med vätskeersättning, som går att köpa på apoteket, så fort barnet blir sjukt.
Om du ammar barnet, pröva att amma oftare.
Om ditt barn får modersmjölksersättning eller äter fast föda: Låt barnet äta vad det vill bara det får i sig ordentligt med vätska.
Tecken på uttorkning är:
att barnet blir slött och apatiskt
att barnet kissar lite eller inte alls.
Sök vård
Om du inte vet varför ditt barn kräks, och är orolig, kan du kontakta din husläkarmottagning eller BVC-mottagning för råd.
Om ditt barn är under 1 år och du inte vet varför det kräks, och är orolig, ska du kontakta barnakuten.
Om du vet att barnet har fått i sig något som kan vara giftigt ska man ringa 112 och begära Giftinformationscentralen.
Om ditt barn visar symtom på uttorkning ska du ta kontakt med sjukvården.
Undersökning när barn kräks
Läkaren kan genom att undersöka barnet ta reda på varför barnet kräks. Blodprover och avföringsprov kan visa om barnet kräks för att det har en infektion.
Behandling
Om spädbarnets kräks för att magsäcken är för trång och kräkningarna leder till att barnet inte går upp i vikt kan problemet lösas genom en mindre operation.
Kräkningar som beror på virus går inte att behandla, men om barnet får vätskebrist på grund av infektionen kan barnet få vätskeersättning att dricka. I svårare fall får de vätskeersättning i dropp.
Kräkningar hos barn kan bero på kolik, infektion, förgiftning eller oro/stress. Spädbarn kan kräkas flera gånger dagligen utan att det är tecken på sjukdom. Kontakta vården om ditt barn är under ett år och du inte vet varför det kräks eller om det visar tecken på uttorkning. Om barnet kan ha fått i sig något giftigt, ring 112 och begär Giftinformationscentralen.
Kräkningar hos barn beror oftast på att de ätit för mycket. Kräkningarna kan också bero på virus eller bakterier. Ibland kräks barnet för att det ätit mat som varit dåligt tillagad eller gammal.
Många barn kräks också om de har feber eller är infekterade på något annat sätt. När äldre barn kräks kan det ibland vara tecken på stress eller oro.
En allvarlig orsak till kräkningar kan vara förgiftning. De första symtomen på förgiftning brukar vara illamående, diarré, kräkningar och magsmärtor.
Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
8/3 2023 15:40
Snöovädret slog hårt mot Stockholmsområdet på onsdagen, med uppåt 50 centimeter snö på sina håll. På Värmdö sattes tre bandvagnar in för att hemtjänsten skulle kunna göra sina hembesök, uppger flera medier. Läs också: Strömavbrott kan slå ut äldreboenden
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst