Ångest
Feber
Gråter
Andnöd
Heshet
Hosta
Symtom vid krupp
Det börjar ofta med några dagars lätta förkylningssymtom som snuva, hosta och lätt feber.
Kruppattacken kommer ofta på natten när barnet har sovit några timmar. Barnet vaknar med typiska symtom för krupp:
andningsbesvär som andnöd, andfåddhet. Det kan höras ett väsande ljud, så kallade stridor, vid inandning
heshet och skällande hosta
att ha svårt att andas skapar ångest hos barnet och det börjar då ofta gråta.
De akuta kruppsymtomen kan gå över med hjälp av nedanstående egenvårdsråd. Därefter kan torr hosta, heshet, feber och snuva fortsätta ytterligare några dagar.
Egenvård vid krupp
Låt barnet sitta upp eller ta upp barnet. När barnet ligger ner ökar svullnaden i luftvägarna och barnet får svårare att andas in.
Försök att som förälder uppträda lugnande.
Det är bra om du kan öppna fönstret eller gå ut i den svala nattluften en stund.
Ge avsvällande näsdroppar, finns receptfritt på apoteket.
Ge febernedsättande läkemedel.
Låt barnet sova halvsittande eller bädda med kuddar så att barnet ligger högt med huvudet. Det underlättar andningen.
Hostmedicin och astmamediciner har inte någon effekt. Ånga har ingen övertygande vetenskaplig effekt, men är heller inte skadligt. Att andas in ånga var tidigare en vanlig ordination. Många tycker att det lindrar.
Sök vård
Vid akut krupp:
Om ovanstående egenvård inte har gett resultat inom 30 minuter och barnet fortfarande har andningsbesvär ska du söka vård. Om andningsbesvären har gått över och endast den skällande hostan är kvar kan man vara kvar hemma och fortsätta med avsvällande näsdroppar och febernedsättande läkemedel.
Om kruppsymtomen inte går över:
Kruppsymtomen med heshet och skällande hosta brukar gå över efter några dagar. Gör de inte det, och barnet får allt högre feber kan det vara tecken på att det förutom virusinfektionen även har tillstött en bakteriell infektion som kan behöva behandlas med antibiotika.
Behandling vid krupp
På sjukhuset behandlas barnen med adrenalininhalation och/eller kortisontabletter beroende på hur allvarliga läkaren anser att symtomen är.
Om besvären är riktigt svåra kan barnet även behöva syrgas och få adrenalin och kortison som sprutor.
De allra flesta barn kan gå hem efter cirka två timmars observation på sjukhuset.
En del barn, som inte snabbt blir bra, kan behöva upprepade inhalationer med adrenalin och måste då vara kvar på sjukhus.
I allmänhet görs ingen röntgenundersökning och det tas heller inte några prover om symtomen är typiska.
Krupp, tidigare kallad falsk krupp, beskriver ett tillstånd som kännetecknas av skällande hosta, heshet och andnöd med väsande inandning. Det beror på en inflammation i luftvägarna som orsakar en svullnad i slemhinnan nedanför stämbanden. Inflammationen orsakas vanligen av olika förkylningsvirus.
Krupp är vanlig och oftast ofarlig. Barnet får luft och slutar inte att andas. Det drabbar vanligen barn från cirka 6 månader till 5-6 års ålder.
Det är vanligt att ett barn som haft krupp får kruppsymtom vid upprepade tillfällen i samband med förkylningar. Allt eftersom barnen blir äldre blir luftrören större och kruppsymtomen vid förkylningarna brukar avta.
Krupp eller äkta krupp brukade tidigare användas för att beskriva ett likartat men mycket allvarligt tillstånd som orsakas av difteribakterier. Vaccination mot difteri ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och sjukdomen är mycket sällsynt i Sverige. I det allmänna vaccinationsprogrammet ingår sedan 1992 även vaccination mot bakterien Hemofilus influenza typ B, HiB. Tidigare orsakade HiB ett flertal mycket allvarliga infektioner hos barn, till exempel struplocksinflammation vilken knappast förekommer hos barn i Sverige längre.
I och med att difteri- och HiB-infektioner nästan inte alls förekommer i Sverige längre kallas falsk krupp/pseudokrupp allt oftare bara krupp.
Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
22/3 2023 09:20
Tanken är att de spanska undersköterskorna ska jobba på ett demensboende i Boden, vilket tidningen NSD var först att uppmärksamma. De ska läsa en kurs i svenska, har fått ett lexikon med svenska vårdtermer och när de anländer ska de också få en femdagars
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst