Hjärtklappning
Kallsvettig
Svimning
Yrsel
Symtom vid lågt blodtryck
Lågt blodtryck ger oftast inga symtom och behöver då inte behandlas.
Blodtrycksfall
När man reser sig häftigt kan blodtillförseln upp till hjärnan tillfälligt minska. Det kallas för blodtrycksfall. Man kan då bli yr, känna sig svag, kallsvettig eller uppleva att det svartnar för ögonen. När kroppen försöker öka blodgenomströmningen kan man drabbas av hjärtklappning. Vid uttalade besvär kan man svimma för ett kort ögonblick. Det kan även hända när man står stilla, till exempel i en kö. Det gäller i synnerhet äldre. Så snart hjärnan får tillräckligt med blod igen försvinner symtomen.
Blodbrist kan bidra till minskad syresättning till hjärnan och därmed förvärra symtomen vid lågt blodtryck. Om man är trött eller har ätit och druckit för lite kan det också göra att symtomen upplevs som värre.
Vid svåra besvär av lågt blodtryck blir man yr även när man reser sig sakta och försiktigt. I dessa ovanliga fall kan lågt blodtryck även ge trötthet.
Förebygga lågt blodtryck
Fysisk aktivitet och regelbunden motion motverkar lågt blodtryck. Tänk på att dricka tillräckligt mycket vätska, framfört allt på sommaren när det är varmt och om du har feber, kräkningar eller diarré.
Var försiktig när du reser dig om du vet att du lätt blir yr. Om du har legat kan du först sätta dig en stund på sängkanten innan du reser dig upp. Tänk även på detta om du behöver gå upp på natten, eftersom trötthet då kan bidra till att du lättare ramlar.
Sök vård
Kontakta vårdcentral
Kontakta vårdcentralen om du har besvär med yrsel eller svimningskänslor trots att du följt ovanstående råd.
Kontakta en akutmottagning
Kontakta en akutmottagning om du får blodtrycksfall i samband med chocktillstånd eller hjärtbesvär.
Undersökning av blodtryck
Vuxna bör någon gång kontrollera sitt blodtryck för att utesluta högt blodtryck. Undersökningen är enkel. Sköterskan eller läkaren använder en manschett med uppblåsbar gummiblåsa inuti som man sätter runt armen. Gummiblåsan pumpas upp, luften släpps sakta ut. Den som utför blodtrycksmätningen lyssnar samtidigt med ett stetoskop på ett blodkärl i armvecket. Det finns också apparater som mäter blodtrycket utan att någon behöver lyssna i armvecket.
Behandling av lågt blodtryck
Läkemedel
Svåra besvär kan behandlas med läkemedel. Om det är en sjukdom som orsakar det låga blodtrycket brukar det bli bättre när sjukdomen behandlas.
Vid akut blodtrycksfall, när någon blir blek och yr, kan du hjälpa personen att sätta sig eller lägga sig ned. Om någon svimmar kan du höja benen på den avsvimmade så att blodet rinner tillbaka till huvudet. När man har återhämtat sig kan det vara bra att få något att dricka innan man reser sig.
Lågt blodtryck är i de flesta fall helt ofarligt. Mot svårare besvär finns läkemedel. Får du ett plötsligt blodtrycksfall bör du sätta dig eller lägga dig ned. Kontakta vårdcentralen om du får tydliga eller återkommande besvär av lågt blodtryck, som yrsel eller svimningskänslor.
Lågt blodtryck, även kallat hypotension eller hypotoni, är vanligare bland unga, långa och smala personer. Blodtrycket varierar från person till person. Lågt blodtryck kan vid enstaka tillfällen orsaka besvär som behöver behandlas. Om det är en sjukdom som orsakar det låga blodtrycket ska den behandlas.
Blodtrycket är inte konstant utan varierar under dygnet, mellan olika dagar och mellan olika perioder i livet. Det är högre när man är fysiskt aktiv och när man känner sig stressad eller upprörd. Om man blir skrämd kan man reagera med blodtrycksfall. Blodtrycket är också lägre när man slappnar av och vilar, liksom när man varit sängliggande i någon sjukdom. Flera läkemedel sänker blodtrycket.
Vissa sjukdomar kan medföra sämre reglering av blodtrycket.
Att mäta blodtryck
Blodet transporterar syre till kroppens celler. När hjärtat pumpar ut blod till blodkärlen stiger trycket i dessa. Det kallas det övre trycket eller det systoliska blodtrycket. Det undre trycket, det diastoliska blodtrycket, är det tryck som finns i blodkärlen mellan hjärtslagen. Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver, mm Hg, och anges med två värden, till exempel 120/80. Först anges det övre trycket och efter snedstrecket det undre trycket.
Är flytare ett tecken på god hälsa?
2/4 2023 13:40
Om din avfyring ligger och guppar i toaletten efter ett besök så tillhör du de 10-15 procent av befolkningen som lägger "flytare". De flytande exkrementerna beror främst på tarmgaser i avföringen. I en studie registrerade forskare att avföring från en grupp
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst