Feber
Muskelvärk
Diarré
Huvudvärk
Hosta
Symtom på legionärssjuka
Legionärssjukan yttrar sig som lunginflammation med hög feber, huvudvärk, muskelvärk, påverkad andning och torr hosta. Diarré och psykisk påverkan med förvirring förekommer. I svåra fall kan respiratorvård behövas.
Sjukdomen kan vara allvarlig – i synnerhet då den drabbar personer med nedsatt immunförsvar.
Tiden från smitta till insjuknande är vanligen fem till sex dygn.
Behandling av legionärssjuka
Legionärssjuka behandlas liksom andra bakterieorsakade lunginflammationer med antibiotika. Vanligt penicillin hjälper inte mot legionellabakterier. Infektionen kräver ofta sjukhusvård.
Legionärssjuka, legionella, är en svår lunginflammation som drabbar omkring 50-80 personer i Sverige per år. Den smittar genom att man andas in små droppar med förorenat vatten. Behandlingen är antibiotika, ibland behövs sjukhusvård.
Legionärssjukan beskrevs först 1976 i samband med ett utbrott som drabbade amerikanska krigsveteraner. Infektionen orsakas av legionellabakterier som förökar sig i stillastående vatten och som kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.
Du kan bli smittad genom att andas in förorenat vatten i form av finfördelade vattendroppar i luften, till exempel när du duschar eller sitter i en bubbelpool.
Legionellabakterien är mindre farlig för friska personer. Personer som i övrigt är friska kan drabbas, men det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir sjuka. Risken är även större för rökare.
Omkring 50-80 fall av legionärssjuka rapporteras i Sverige varje år. Cirka hälften har smittats utomlands. Legionella är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det innebär att den behandlande läkaren gör en anmälan till smittskyddsläkaren i länet där du bor, och till Smittskyddsinstitutet.
Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
7/3 2023 15:40
En blivande mamma bör undvika att dricka vätska och att äta mat som innehåller så kallad mikro- och nanoplast (MNP) ? det vill säga minimalt små plastpartiklar. Artikeln om denna varning har publicerats i tidskriften Nanomaterials. Ger "anledning till oro"
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst