Illamående
Kallsvettig
Smärta
Svullen pung
Symtom
Det är sällan barnet har ont eller mår dåligt av bråcket, men det händer ibland att större barn känner en tyngd eller obehagskänsla när bråcket spänns ut. Ofta syns bråcket som tydligast när barnet skriker eller krystar.
Hos flickor kan ibland den ena äggstocken glida ut i bråcket, den känns då som en liten rörlig knuta i ljumsken.
Det händer i enstaka fall att tarmen, som kan fylla ut bråcket, kommer i kläm. Då kan blodcirkulationen i tarmen bli avstängd och den inklämda delen av tarmen dö. Inklämning är vanligast hos pojkar och pungen kan då bli svullen och röd och det gör mycket ont. På grund av de starka smärtorna får barnet sjukdomssymtom. Barnet mår illa, blir blekt och kanske kallsvettigt. Om barnet får en så kallad inklämning märks det tydligt.
Sök vård
kontakta din husläkarmottagning om ditt barn har en knöl i ljumsken eller pungen. Knölen behöver inte vara ett ljumskbråck utan kan till exempel vara en svullen lymfkörtel
om barnet har mycket ont i magen, pungen eller ljumsken ska du snarast ta ditt barn till akutmottagning på sjukhus.
Undersökning
Läkaren känner på knölen i ljumsken för att ta reda på om det är ett ljumskbråck. Ett vanligt bråck, som inte är inklämt, är rörligt och går normalt lätt att trycka tillbaka in i kroppen.
Behandling
Om ljumskbråcket upptäcks när barnet är nyfött brukar det opereras inom några veckor.
Om bråcket upptäcks när barnet är äldre och om barnet inte har besvär är det inte lika bråttom med operation.
Vid operationen läggs ett snitt i barnets ljumske. Bråckets översta del sys ihop med ett stygn och bråcksäcken tas bort. Operationen är enkel och barnet brukar få komma hem samma dag.
Vattenbråck brukar inte opereras på små barn eftersom denna typ av bråck ofta försvinner av sig själv.
Ljumskbråck hos barn är medfödda och drabbar pojkar tio gånger oftare än flickor. Barnet har sällan besvär av bråcket men kan ibland känna en tyngd eller obehagskänsla. Vid enstaka fall kan barnet få en smärtsam inklämning av tarmen. Kontakta vårdcentral om ditt barn har en knöl i ljumsken eller pungen, och akutmottagning vid smärtor i magen, pungen eller ljumsken. Ljumskbråck behandlas med en enkel operation.
Bråck är ett naturligt steg i fosterutvecklingen, när testiklarna på pojkar vandrar ner genom ljumskkanalen till pungen. Testiklarna bildas nära njurarna och drar under nedvandringen med sig bukhinnan genom ljumskkanalen ned i pungen.
Trots att flickor inte har testiklar sker en liknande nerdragning av bukhinnan och därför kan även flickor drabbas av ljumskbråck.
Den neddragna delen av bukhinnan ska normalt återbildas, men hos barn med ljumskbråck har återbildningen varit ofullständig och bukhinnan i form av en liten påse eller bråcksäck blir kvar.
I bråcksäcken kan en bit av tarmen glida ner från bukhålan och visar sig då som en knöl i ljumsken eller pungen.
Ibland kan bråckets förbindelse med bukhålan vara så smal att endast vätska kan sippra ner i säcken. Detta kallas för vattenbråck. Typiskt för vattenbråck är att det blir större under dagen när barnet är uppe och rör sig, men vätskan brukar sjunka tillbaka nattetid, vilket gör att bråcket är mindre på morgonen.
Om ett barn har ett ljumskbråck brukar det oftast upptäckas under det första levnadsåret.
Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
22/3 2023 09:20
En svensk-brittisk studie, publicerad i BMJ Medicine, kopplar nämligen ihop högre nivåer av koffein i blodet med ett lägre BMI och en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. Forskarna understryker dock att deras resultat inte ska tolkas som en uppmaningatt
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst