Symtom
Bett från loppor ger röda, starkt kliande utslag, vanligtvis på bålen. De påminner om små myggbett. Klådan kan vara upp till två dagar.
Förebyggande
Loppor trivs på varma, fuktiga och smutsiga ställen, där de gärna lägger ägg. I dag är vår inomhusmiljö så ren och ventilationen så god att människoloppan inte trivs.
Det bästa sättet att undvika djurloppor är att hålla hemmet och eventuella husdjur rena. Du kan hålla djurloppan borta från dig själv med myggmedel.
Egenvård
Människoloppor försvinner om du tvättar dig regelbundet. Om du har problem med klådan kan du köpa receptfri allergimedicin på apoteket.
Sök vård
Om du är osäker på om det verkligen handlar om loppbett kan du kontakta din vårdcentral.
Behandling
Människoloppor kräver ingen särskild behandling. De försvinner om du tvättar dig regelbundet.
Om ditt husdjur har djurloppor bör det behandlas med insektsmedel. Om du har svårt att bli av med djurlopporna kan du kontakta professionella skadedjursbekämpare.
Följdsjukdomar
Sjukdomar som kan överföras genom loppbett är pest och fläckfeber. Dessa sjukdomar finns inte längre i Sverige. Pest förekommer fortfarande i Asien, Afrika och Nordamerika. Fläckfeber förekommer framförallt i tempererade områden i Syd- och Mellanamerika, Afrika och Asien. Båda sjukdomarna behandlas med antibiotika.
Loppor är parasiter som utvecklas från ägg, larv och puppa till insekt. Loppbetten syns som små röda kliande utslag, ofta på bålen. Människoloppor försvinner oftast om du tvättar dig regelbundet. Mot klådan finns receptfri medicin. Kontakta vårdcentralen om du är osäker på om det verkligen handlar om loppbett.
Loppor och huvudlöss är inte samma sak. Den utvecklade loppan är cirka 2-3 millimeter i diameter och suger blod. Den har kraftiga bakben som gör att den kan hoppa långt. Loppan lägger ägg som kläcks efter en vecka. Det finns cirka 2 000 olika lopparter. Varje art har sitt favoritvärddjur.
Människoloppa
Människoloppan är numera sällsynt i Europa eftersom vår hygien förbättrats. Den kan till exempel förekomma på vandrarhem där hygienen är bristfällig. Människoloppan förekommer oftare utomlands än i Sverige.
Djurloppa
Djurloppan är betydligt vanligare än människoloppan. Den trivs i djurens päls. Djurloppan kan hoppa på människor och bita en gång, men upptäcker då att den valt fel värddjur och biter oftast inte igen.
Jordloppa
Jordloppan lever på till exempel kål och raps och sätter sig inte på människor och djur.
Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
14/3 2023 16:40
Bakom väggarna till en oansenlig byggnad i ett industriområde i södra Wales pågår något mycket ovanligt. Tusentals flugor surrar exempelvis runt i sterila boxar. Med jämna rum töms boxarna på insektsägg, som kläcker larver, som sedan skickas ut till diverse
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst