Feber
Illamående
Kräkningar
Diarré
Sår i Huden
Varbildning
Magont
Symtom på mjältbrand
Om smittan sker via huden börjar sjukdomen oftast med ett sår som efter hand blir varigt och djupt, men som inte gör särskilt ont. Bakterierna kan sedan spridas via lymfkörtlarna till blodet och ge blodförgiftning. Hos människa är hudinfektion den absolut vanligaste formen av mjältbrandssjukdom.
Om man andas in bakteriesporer börjar sjukdomen som en svår lunginflammation som följs av blodförgiftning.
Mjältbrand i mag/tarmkanalen ger magvärk, feber, illamående, diarré, kräkningar och eventuellt blodförgiftning.
Om man smittas via lungorna eller mag/tarmkanalen blir man hastigt sjuk. Det kan då vara svårt för läkaren att ställa diagnosen i tid. Dödligheten är mycket hög vid dessa sjukdomsformer
Förebygga mjältbrand
Grunden för skydd mot mjältbrandsinfektioner är utbildning av personal som arbetar vid veterinärmedicinska anläggningar, i laboratorier, i fabriker som hanterar djurhudar och inom andra verksamheter som kan komma i kontakt med bakterien. Goda arbets- och hygienrutiner är av största vikt för att undvika att smitta sprids.
Det finns vaccin mot mjältbrand både för djur och människor. Bara människor som utsätts för smittrisk i arbetet är aktuella för vaccination.
Smitta
Mjältbrand är en allmänfarlig sjukdom och ska anmälas enligt smittskyddslagen.
Sök vård
Kontakta en infektionsklinik om du har frågor kring mjältbrandssmitta.
Behandling av mjältbrand
Mjältbrand kan behandlas med antibiotika. Om behandlingen sätts in i tid går sjukdomen nästan alltid att bota. Mellan 5 och 20 procent av de drabbade som inte får behandling dör i sjukdomen.
Mjältbrand, även kallad antrax, är en mycket allvarlig infektionssjukdom. Den förekommer framförallt hos djur, men även människor kan smittas. Bakterierna kan spridas genom luften, via smittat kött eller genom ett sår som förorenats av något som sjuka djur kommit i kontakt med.
Mjältbrand orsakas av en bakterie som heter Bacillus anthracis. Bakterierna kan bilda sporer som har en förmåga att överleva i exempelvis jord under många år.
Smittan kan överföras till människor om sår på huden kommer i kontakt med vävnader från sjuka djur, jord, ull, fällar, foder eller något annat som har förorenats med bakterien. Man kan även smittas genom att andas in bakteriesporer, till exempel i damm från ull eller jord, eller genom att äta smittat kött.
Tiden från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut är oftast kortare än 48 timmar, men kan vara upp till en vecka, i enstaka fall längre. Smittspridning mellan människor har inte beskrivits.
Det senast kända fallet i Sverige hos människa inträffade 1965. Mjältbrand hos djur i Sverige påträffades senast 1981. År 2001 spreds antraxsporer i terrorsyfte per post i USA och orsakade flera dödsfall.
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
14/3 2023 09:40
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst