Symtom
Inkubationstiden kan vara allt från två veckor upp till cirka sex månader. Molluskerna ser ut som små vårtor med en liten grop i mitten. De kan vara mellan två och fem millimeter i storlek och kan sitta var som helst på kroppen, ibland i grupper med flera. Antalet mollusker varierar från barn till barn. Det kan vara någon enstaka mollusk till ett stort antal.
Molluskerna ger oftast inga besvär.
Sök vård
Vänd dig till din husläkarmottagning om ditt barn får en infektion eller eksem i området kring molluskerna. Tecken på infektion är rodnad, svullnad och eventuellt varbildning och sårskorpor kring molluskerna.
Behandling
Mollusker behandlas sällan och läker av sig själva efter lång tid. Det kan ta ända upp till två år för en mollusk att försvinna.
Mollusker är små vårtliknande upphöjningar i huden som orsakas av virus och smittar genom nära kroppskontakt. Oftast ger de inga besvär och läker ut av sig själva. Vänd dig till din vårdcentral om ditt barn får en infektion eller eksem i området kring molluskerna.
De upphöjda utslagen är oftast hudfärgade eller lite rosa. De brukar bli två till fem millimeter stora och ha en liten grop i mitten. Mollusker är vanligast hos barn, men även vuxna kan drabbas. Barn som har andra hudbesvär drabbas lättare än andra. Barn kan smitta sig själva när de har mollusker, men när man haft viruset blir man sannolikt immun för resten av livet.
Barn kan gå på förskola och skola även om de har mollusker. Däremot är det viktigt att informera föräldrar och personal om vad mollusker är
Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
14/3 2023 20:40
Det kan finnas många komplikationer i samband med att ha diabetes, både typ 1 och 2. En av de vanligaste följdsjukdomarna är så kallad diabetisk nervinflammation, även kallat diabetisk neuropati. Det är ett tillstånd som kan ge nedsatt känslosinne, somför
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst