Sjukdom - Njurar och urinvägar
Om sjukdomenBehandling
Feber
Förvirring
Svårt att urinera
Värk, Rygg
Symtom på njurbäckeninflammation
Symtomen kan vara framträdande, men är ibland mindre tydliga, framförallt hos små barn och riktigt gamla. I typiska fall börjar insjuknandet som en blåskatarr med svårigheter att kissa, sedan får man ofta även hög feber, frossbrytningar, en känsla av att vara riktigt sjuk och ha ont eller ömhet i ryggen eller utmed sidorna.
Hos små barn kan feber vara det enda symtomet. Hos äldre personer kan infektionen visa sig som ett försämrat allmäntillstånd eller med förvirring.
Förebygga njurbäckeninflammation
Om du ofta drabbas av urinvägsinfektion kan risken för återfall minska om du dricker mycket och kissar ofta. Det är viktigt att blåsan töms helt, annars ökar infektionsrisken.
Kvinnor ska tvätta underlivet med rörelser från urinröret och bakåt så att inte bakterier i området förs dit.
Får du ofta besvär med urinvägsinfektioner kan det vara bra att göra en kompletterande utredning. Kontakta din vårdcentral och hör efter.
Sök vård
Om du misstänker att du har njurbäckeninflammation är det viktigt att snabbt kontakta läkare, i första hand på din vårdcentral eller jourmottagning.
Behandling av njurbäckeninflammation
Läkemedel
Njurbäckeninflammation måste alltid behandlas snabbt med antibiotika. Utan behandling kan njurarna skadas och bakterierna kan sprida sig i blodet.
En urinodling brukar tas för att få reda på vilka bakterier som har orsakat infektionen, och vilka mediciner bakterierna är känsliga för.
Njurbäckeninflammation är en infektion orsakad av bakterier som drabbar njuren. Infektionen är allvarligare än den vanligare nedre urinvägsinfektionen eftersom bakterierna inte stannar i blåsan utan sprids till njurarna och ibland ut i blodet. Hos vuxna ger tillståndet typiska besvär som problem att kissa, hög feber och smärtor i ryggen eller utmed sidorna. Sök snabb vård om du misstänker njurbäckeninflammation.
Vid njurbäckeninflammation börjar infektionen oftast i blåsan, men bakterierna stannar inte där utan sprider sig till den ena eller båda njurarna och kan därifrån även nå blodet. Detta är en betydligt allvarligare sjukdom än blåskatarr. Blåskatarr påverkar enbart urinblåsan och kallas därför nedre urinvägsinfektion.
Sjukdomen är oftast smärtsam och kan utan behandling leda till att dina njurar skadas eller att du får högt blodtryck.
Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
4/4 2023 14:40
Många överviktiga personer lyckas med att lägga om kosten och gå ned i vikt. Men att sedan hålla nere vikten kan visa sig vara en närmast oöverstiglig uppgift. Kroppen kommer nämligen att sträva efter att återgå till den högre vikten som den en gång haruppnått
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst