Feber
Förkylning
Kräkningar
Magont
Symtom
Besvären börjar ofta med kräkningar och feber. Efter ett par dagar får du en vattentunn diarré medan kräkningar och feber klingar av. Det är vanligt att ha ont i magen. En del känner sig förkylda.
Normalt är man frisk efter fyra till tio dygn. Det är vanligt att man blir sjuk igen, men första gången man infekteras brukar vara den värsta.
Mellan tre och fem barn per 1000 barn under fem års ålder vårdas varje år på sjukhus för rotavirusdiarré.
Ofta går andra magsjukevirus, till exempel vinterkräksjuka samtidigt i samhället. Perioder med olika infektioner kan gå i varandra och ge diarréer under flera veckor.
Förebyggande
Du ska särskilt tänka på att tvätta händerna. Även om man inte lyckas få bort alla viruspartiklar från händerna minskar det smittdosen. Föräldrar och förskolepersonal bör tvätta barnens händer noga i samband med måltider och efter toalettbesök.
Vid blöjbyte i förskolan bör man alltid använda engångshandskar.
Tvål och vatten är bra, men handsprit är ännu bättre.
Smitta
Man är smittsam så länge man är sjuk. När diarréerna avtar minskar smittsamheten, även om man fortfarande kan hitta virus i avföringen.
Inkubationstiden, det vill säga tiden från smittotillfället till dess att sjukdomen bryter ut, är ett till tre dygn.
Vaccin
Det finns nu två vacciner som ges som droppar i munnen från två månaders ålder. Beslut om allmän vaccinering har ännu inte fattats i Sverige. Utredning pågår via Socialstyrelsen. Tills denna är klar måste du betala själv om du vill vaccinera ditt barn.
Egenvård
Det finns ingen särskild behandling men för att inte torka ut ska man dricka mycket. Små barn behöver ibland få vatten med sked för att inte kräkas upp vattnet.
Sök vård
Små barn
Om ditt barn inte får i sig tillräckligt med vätska, blir slött och allmäntillståndet påverkas ska du kontakta läkare. Är barnet under ett år eller om det snabbt har blivit sämre bör barnet undersökas av barnläkare. I vissa fall behöver små barn behandlas på sjukhus.
Större barn och vuxna
För lite större barn och vuxna bör du kontakta vårdcentral.
Undersökning
För att se om ditt barn har rotavirus görs en undersökning av avföringen.
Behandling
Sjukdomen är självläkande. Någon särskild behandling finns inte, förutom att det är viktigt att dricka mycket. Det händer att man måste ge dropp till patienter. Eftersom sjukdomen orsakas av ett virus har antibiotika ingen effekt.
Rotavirus är en vanlig orsak till magsjuka och kan i vissa fall leda till svåra diarréer. I första hand drabbar viruset barn och sprids via händer och kontakt med avföring och smittade föremål. Besvären börjar ofta med kräkningar. Sjukdomen är självläkande och pågår knappt en vecka. För att inte torka ut ska man dricka mycket. Små barn behöver ibland ges vatten med sked.
Rotaviruset är i Sverige den vanligaste orsaken till magsjuka hos barn som är mellan sex månader och två år. Även vuxna kan drabbas av rotavirus.
Viruset finns över hela världen. Det är mycket smittsamt och kan vara svårt att stoppa, till exempel inom familjen eller på en förskola med blöjbarn.
Barn som är undernärda eller har dåligt med näring kan bli svårt sjuka och till och med dö i denna infektion. Det händer i många fattiga länder.
Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
14/3 2023 09:40
Tanken är att de spanska undersköterskorna ska jobba på ett demensboende i Boden, vilket tidningen NSD var först att uppmärksamma. De ska läsa en kurs i svenska, har fått ett lexikon med svenska vårdtermer och när de anländer ska de också få en femdagars
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst