Feber
Ömhet
Rodnad
Sår i Huden
Svullnad
Symtom
När såret blir infekterat svullnar och rodnar huden runt såret. Huden blir också öm och det bildas var. Vid stafylokockinfektioner är varet gulaktigt. När andra bakterier förekommer kan de ge upphov till grönaktigt illaluktande var eller gråbrunt stinkande var.
Svårare sårinfektioner kan vara långvariga och svårläkta. Då kan du även få feber. Diabetiker med infekterade sår kan få försämrat blodsocker.
Förebyggande
För den som inte är vaccinerad mot stelkramp är det viktigt att ta en stelkrampsspruta så snart som möjligt efter en skada. Så gott som alla barn i Sverige har ett skydd mot stelkramp.
De får en vaccination som ges i fyra omgångar. Första gången när barnet är tre månader. Den sista omgången ges vid tio års ålder. Sedan har barnet ett skydd som räcker i 30 år.
Observera att om du är vuxen och inte är säker på hur många stelkrampssprutor du har fått tidigare i livet bör du kontakta sjukvårdsrådgivningen för råd.
Egenvård
Håll den skadade kroppsdelen högt. Då avtar blödningen. Kontrollera att det inte finns något kvar i såret, till exempel grus eller smuts vid ett skrubbsår, eller glas om det är frågan om ett skärsår.
Försök röra på den skadade kroppsdelen för att avgöra om något annat blivit skadat, till exempel senor eller nerver. Gör rent såret noga med tvål och vatten. Smuts eller skräp som blir kvar i såret kan ge infektioner.
Tryck ihop sårkanterna och sätt på ett plåster eller förband. Små skärsår läker bäst om de inte täcks över. Om sårets kanter är skilda åt är det bra att dra ihop och sätta på sårtejp eller små plåster. Ett krossår kan blöda mycket. Då behövs ett tryckförband för att stoppa blödningen.
Sök vård
Åk till en akutmottagning:
om såret blöder kraftigt och blödningen inte upphör trots kraftigt tryck under flera minuter, eller om blodet sprutar ut från såret. Då är det en allvarlig blödning som kräver läkarhjälp direkt.
Vänd dig till din vårdcentral eller jourmottagning:
om du har skärsår i ansiktet, sår rakt över leder eller djupa sår som kan behöva sys eller tejpas
om det finns tecken på andra skador, till exempel att senor eller nerver skadats vid en skärskada
om såret är infekterat.
Sårskador är vanliga. De flesta sår kan du ta hand om själv. En stelkrampsspruta verkar förebyggande. Sök akutvård om såret blöder kraftigt. Uppsök husläkare vid infektion, sår i ansiktet, över leder eller djupa sår samt vid tecken på andra skador.
Vissa typer av sår kan man behöva söka sjukvård för:
Skärsår i ansiktet, rakt över leder eller djupa sår kan behöva sys eller tejpas för att läka ihop bra.
Sår som blöder kraftigt och där blödningen inte slutar trots kraftigt tryck under flera minuter kräver läkarhjälp direkt eftersom det är fråga om en allvarlig blödning.
Vanliga sår kan bli infekterade. Det kan bero på att det finns kvar smuts och skräp i såret. Vanliga sårinfektioner orsakas oftast av stafylokockbakterier. Denna bakterie kan även orsaka svårare sårinfektioner. Stafylokocker ligger bakom de flesta sårinfektioner efter operationer, infektioner i bensår samt infektioner i fotsår hos diabetiker.
Sårinfektioner kan även orsakas av flera andra typer av bakterier, antingen ensamma eller tillsammans med stafylokocker.
Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
14/3 2023 09:40
Tanken är att de spanska undersköterskorna ska jobba på ett demensboende i Boden, vilket tidningen NSD var först att uppmärksamma. De ska läsa en kurs i svenska, har fått ett lexikon med svenska vårdtermer och när de anländer ska de också få en femdagars
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst