Hjärtklappning
Kallsvettig
Smärta
Symtom
Vi reagerar olika på smärta. Får man plötsligt mycket ont kan man bli blek och börja kallsvettas, andas snabbare och få hjärtklappning. Blodtrycket kan stiga.
Behandling
Behandlingen varierar beroende på vad som orsakar smärtan. Ibland går det inte att behandla orsaken, då kan behandlingen inriktas på att lindra smärtan.
Avslappningsövningar och massage kan hjälpa om värken beror på muskelspänningar. Vid massage ökar blodcirkulationen. Då förstärks också utsöndringen av kroppens eget smärtlindrande hormon, endorfinerna. Dessutom utsöndras oxytocin, som har en lugnande och avslappande effekt.
Läkemedel
Det finns många receptfria värkmediciner, apoteket ger närmare råd.
Smärta är en varningssignal som talar om att något är fel i kroppen. Smärta är också ett symtom vid många sjukdomar. Ring 112 akut om du har mycket ont i bröstet, magen eller huvudet. Kontakta vårdcentralen om du har haft ont länge eller om du inte vet orsaken. I lindrigare fall kan du kontakta distriktssköterskan.
Smärta är alltid en personlig upplevelse och det går inte att jämföra smärtan hos olika individer. Det finns inte heller någon metod för att mäta styrkan på smärtan.
Det finns olika typer av smärta och också olika styrkor. Allt ifrån den du kan känna när en insekt sticker, till svår smärta vid allvarliga sjukdomar eller skador.
Man kan dela upp smärta i akut respektive långvarig smärta. Om du har haft ont i mer än sex månader räknas smärtan som långvarig. Man behöver inte ha ont hela tiden, utan värken kan komma och gå.
Smärta kan ha olika orsaker. Det är viktigt att ta reda på varför du har ont och hur du kan lindra smärtan.
Det är inte vanligt att smärta bara har psykiska orsaker, men om man har en jobbig livssituation och känner sig nedstämd kan det förvärra värken. Man kan känna fysisk smärta vid sorg, till exempel om någon närstående dör, eller om man är deprimerad.
Stora skillnader i timpris för hemtjänst
30/3 2023 09:40
Socialstyrelsen har undersökt kostnaden som invånare i landets kommuner får betala för en timmes hemtjänst. Sammanställningen visar att de flesta kommuner tar mellan 200 och 400 kronor i timmen, där 32 procent tar 201?300 kronor och 49 procent tar 301?400
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst