Förvirring
Illamående
Medvetslöshet
Muskelkramper
Svettnigar
Törstig
Trötthet
Yrsel
Minskad urinmängd
Torr
Huvudvärk
Munhorrhet
Symtom på uttorkning
Lättare uttorkning
Törst är vanligt vid uttorkning. Men i 50-årsåldern börjar förmågan att känna törst avta. Ju äldre vi blir desto mindre törstiga känner vi oss. Andra vanliga tecken på uttorkning är:
-muntorrhet
-trötthet
-huvudvärk
-yrsel
-illamående
-svettning med blek hud
-lågt blodtryck
-torr hud med dålig elasticitet
-minskad urinmängd och mörk färg på urinen
-snabb svag puls och snabb ytlig andning
-förvirring.
Kraftig uttorkning
Vanliga tecken på kraftig uttorkning är:
-rastlöshet och förvirring
-varm, rödflammig och torr hud
-huvudvärk
-yrsel
-illamående
-hög kroppstemperatur
-muskelkramper
-dunkande puls och snabb ytlig andning
-medvetslöshet.
Behandling vid uttorkning
Är du kraftigt uttorkad behöver du behandling. Kanske behöver du dropp för att snabbare återfå normal vätskebalans.
Har du diabetes kan du behöva hjälp för att uppnå normala blodsockernivåer.
Eftervård
Det är också viktigt att ta reda på varför du blev så kraftigt uttorkad. Är du äldre och/eller kroniskt sjuk och vårdas på sjukhem behöver personalen och dina anhöriga informeras. Rutiner kring mat och dryck bör ses över och resurser sättas in så att du varje dag får i dig rätt mängder.
Uttorkning är ganska ovanligt i Sverige idag – utom under värmeböljor då temperaturen även nattetid ligger över +20 grader Celcius. De flesta som blir uttorkade är äldre och personer som anstränger sig fyskiskt trots hög temperatur, till exempel vid maratonlopp. Vanliga tecken, förutom törst, är trötthet, svaghet, förvirring, huvudvärk, yrsel och illamående. Är någon kraftigt uttorkad, ring 112 och begär ambulans.
Uttorkning uppstår då man dricker för lite eller förlorar för mycket vätska, till exempel vid diabetes med höga blodsockernivåer, diarré, kräkning, feber eller genom att svettas mycket.
En vuxen människa består till 75 procent av vatten. Normalt förlorar man omkring två och en halv liter vatten per dygn. Det måste ersättas med mat och dryck för att vätskebalansen ska vara normal och för att man inte ska torka ut. I de allra flesta fall ersätter vi detta utan att ens tänka på det.
En del människor har problem med att ständigt känna sig kissnödiga eller genom att de tar vätskedrivande läkemedel. De dricker då mindre trots att de egentligen är törstiga. Dementa personer och äldre dricker ibland mindre än de behöver. Det kan bero på att de inte känner sig törstiga och/eller är trötta och inte orkar dricka utan att någon annan hjälper till.
Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
9/3 2023 16:40
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst