Illamående
Svimning
Yrsel
Hörselnedsättning
Symtom på yrsel
Det snurrar eller gungar i huvudet. Du kan bli illamående, få svimningskänsla och nedsatt hörsel. Yrseln kan komma i form av en kraftigare attack som varar några sekunder. Yrseln kan också göra dig ostadig och hålla i sig flera veckor.
Vid lägesyrsel börjar det plötsligt snurra intensivt när du lägger dig ned eller vrider huvudet åt sidan. Sådan yrsel varar upp till en halv minut.
Egenvård
Om du har yrsel som beror på stress och/eller att musklerna är spända behöver du kanske ägna lite mer tid åt dig själv.
Prova avslappning. Avsätt tid för att göra sådant du tycker är roligt.
Sov ordentligt, ät på regelbundna tider, promenera och motionera.
Träna rörelser, balans samt huvud- och ögonrörelser. Träningen hjälper hjärnan att läka mellan yrselattackerna. En sjukgymnast kan ge förslag på lämpliga övningar att göra.
Motion är bra även för dig som har yrsel på grund av åldersförändringar eller lågt blodtryck. Detsamma gäller om du har lägesyrsel.
Rör på dig så mycket du kan. Fysisk aktivitet gör dig mer stadig och därmed mindre yr. Att sitta och gunga i en gungstol ger också bra balansträning.
Lägesyrsel kan du själv behandla med rörelseövningar som du får av din läkare. Rörelserna kan göra att kristallerna i innerörat faller på plats igen.
Exempel på rörelseövning:
Lägg dig ned på höger sida.
Sätt dig upp.
Lägg dig ned på vänster sida.
Sätt dig upp.
Upprepa rörelserna tio gånger morgon och kväll under en vecka.
Sök vård
Kontakta din vårdcentral för råd om du blir yr och illamående och samtidigt hör lite sämre på ena örat.
Akut
Ring 112 om yrseln blir så kraftig att du inte klarar dig själv, eller om du samtidigt får något av följande besvär:
förlamning i ena sidan av kroppen, arm och/eller ben eller domningar i ansiktet samt talsvårigheter, vilket kan vara tecken på stroke
ont i öronen, öronsusningar, lock för örat
synstörningar
våldsam kräkning
kraftig huvudvärk
Undersökning
Du får beskriva din yrsel för läkaren och berätta om du har andra sjukdomar och vilka läkemedel du tar. Läkaren tar EKG, mäter blodtryck, gör ett hörseltest, ett så kallat audiogram, kontrollerar dina ögonrörelser, benens reflexer och nacken. Blodprov tas ibland för att mäta bland annat blodvärde, blodsocker, ämnesomsättning, vitamin B12 och folsyra. Vid behov röntgas huvudet med datortomografi eller undersöks med magnetkamera.
Behandling
Om yrseln orsakats av en sjukdom behandlas du för sjukdomen.
Yrsel som orsakas av spänningar i nacken kan behandlas av sjukgymnast med värme, massage, rörelseövningar och ibland akupunktur.
Läkemedel
Vissa medel mot åksjuka kan tillfälligt minska yrsel och illamående. Bäst är att ta dessa mediciner som stolpiller.
Lugnande medel kan vara bra för en kortare tid om yrseln beror på oro, rädsla eller ångest.
Yrsel kommer av en störning i balansfunktionen. Det finns många orsaker till yrsel, men för det mesta är den ofarlig. Kontakta din vårdcentral om du är yr och mår illa samtidigt som du hör lite sämre på ena örat. Om yrseln blir så kraftig att du inte klarar dig själv måste du akut till sjukhus.
Yrsel kan ofta vara så kallad godartad lägesyrsel. Den uppstår när du lägger dig ned eller vrider huvudet åt sidan. Lägesyrsel beror vanligen på att några av innerörats kristaller har rubbats ur sitt läge.
Du kan också bli yr om du har lågt blodtryck eller om dina muskler är spända, till exempel på grund av att du är orolig eller har ångest.
Att du har fullgod syn, hörsel och känsel är en förutsättning för att du ska kunna gå och stå upprätt utan att känna yrsel eller få svårt att hålla balansen. Dessa sinnen avtrubbas dock med åren, vilket är en orsak till att yrsel är vanligare hos äldre människor. Det går att med träning förbättra balansen, läs vidare nedan under rubriken Egenvård.
Är du över 70 år kan du ha yrsel på grund av normala åldersförändringar i inneröra, hjärna, blodcirkulation och blodtryck.
Ibland kan yrsel vara ett tecken på sjukdom, till exempel:
inflammation i balansorganet
en skada i innerörat
bältros i innerörat
infektion i innerörat
Ménières sjukdom
migrän
dålig blodcirkulation till innerörat och hjärnan
stroke med eller utan förlamning orsakad av blödning eller blodpropp i hjärnan
en tumör
multipel skleros, ms
Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
21/3 2023 17:40
En svensk-brittisk studie, publicerad i BMJ Medicine, kopplar nämligen ihop högre nivåer av koffein i blodet med ett lägre BMI och en lägre risk att utveckla typ 2-diabetes. Forskarna understryker dock att deras resultat inte ska tolkas som en uppmaningatt
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst