Feber
Illamående
Sämre matlust
Smärta
Trötthet
Viktminskning
Ögonirritation
Svullna ögon
Synsvårigheter
Värk, Rygg
Symtom på Bechterews sjukdom
Bechterews sjukdom börjar ofta med smygande värk i nedre delen av ryggen. Värken kan stråla ut över skinkorna och baksidan av låren. Så småningom kan värken sprida sig högre upp i ryggen, framför allt mellan skulderbladen och till halsryggen. Du känner dig stel när du vaknar på morgonen eller om du har suttit länge. Smärtan släpper oftast när du rört dig en stund.
Det kan vara svårt att exakt avgöra var smärtan sitter. Smärtan kan bli värre när du hostar, nyser eller plötsligt böjer eller vrider ryggen.
Under vissa perioder är inflammationen mer aktiv. Man säger då att sjukdomen har ett skov. Under dessa perioder är man mer stel och har mer värk. Under lugnare perioder finns den stelhet kvar som orsakas av att ligament omvandlats till ben.
Inflammation i muskelfästena
Ofta inflammeras även muskelfästena. Du blir öm i området nära lederna, till exempel runt fogarna mellan revben och bröstben, kring den stora lårbensknölen eller runt skenbensknölarna vid fotleden.
Inflammation i lederna
Det är inte ovanligt att även lederna i ben och armar blir inflammerade. Inflammationen kan sprida sig vidare till de stora och medelstora lederna såsom höfter, knän och axlar.
Övriga symtom
Många får inflammationer i ögats regnbågshinna (iris). Ögat blir rött, ljuskänsligt och gör ont. Det kan ge bestående synfel därför är det viktigt att du snabbt kontaktar läkare.
Du kan också känna dig ovanligt trött. Det beror dels på att du sover dåligt på grund av värken, men också på att du har en inflammation i kroppen. En del som får Bechterews sjukdom tappar matlusten, går ner i vikt, mår illa och får feber.
Bechterews sjukdom, pelvospondylit, är en inflammatorisk ledsjukdom som drabbar ryggraden, men ibland blir även andra leder och muskelfästen angripna. Du kan känna dig stel när du till exempel vaknar på morgonen. Smärtan lättar ofta när du rört på dig en stund. Sjukdomen kommer i skov, vilket betyder att du periodvis kan ha mindre värk.
Bechterews sjukdom är mer än dubbelt så vanlig bland män jämfört med kvinnor. Oftast bryter sjukdomen ut innan man fyllt 40. I Sverige finns drygt 40 000 människor med Bechterews sjukdom.
Du som har Bechterews sjukdom kan i de flesta fall leva ett normalt liv vad gäller arbete och fritid.
Ofta börjar sjukdomen i nedre korsryggen och sprider sig upp till bröst- och halsryggen. Inflammationen i ligamenten mellan kotorna gör att ligamenten kan förkalkas och senare omvandlas till ben, vilket leder till stelhet i ryggen.
Man vet inte vad som orsakar Bechterews sjukdom, men man vet att ärftliga faktorer spelar in. Ibland startar sjukdomen i samband med vissa infektioner.
Egenvård vid Bechterews sjukdom
Den egna träningen är mycket viktig. Med hjälp av läkare och sjukgymnaster kan du snabbt komma i gång med en bra träning som passar dig. Daglig motion hjälper mot smärta och stelhet.
Promenader, cykling, träning i varmvattenbassäng och andra lugna former av motion är bra. En varm dusch lindrar också smärtan.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral om du har en molande värk i nedre delen av ryggen och smärtan inte ger med sig på en månad.
Undersökning vid Bechterews sjukdom
Berätta för läkaren om dina besvär, var smärtan sitter, när du har ont och på vilket sätt. Läkaren undersöker rygg, leder, hud och ögon samt tar blodprov och röntgar skelettet. Ibland görs också en undersökning med magnetkamera.
Behandling vid Bechterews sjukdom
Med rätt diagnos och träning kan mycket av smärtan och stelheten förhindras. Sjukgymnastik kan kompletteras med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.
Läkemedel
Det är viktigt att ta ställning till om du behöver inflammationsdämpande medicin för att inte bara lindra symtomen, utan även för att förhindra brosk- och benskador. Med dagens behandling är det ovanligt att sjukdomen leder till invaliditet, till exempel kutrygg eller helt stel ryggrad
Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
22/3 2023 09:20
Myndigheten pekar bland annat på att det saknas kunskap om i vilken utsträckning missförhållanden eller vårdskador faktiskt förekommer ? något som behöver kartläggas, enligt Riksrevisionen. Dessutom saknas insikt om hur mycket den här typen av brister kostar
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst