Feber
Förvirring
Frossa
Kräkningar
Diarré
Utslag
Magont
Symtom på blodförgiftning
Vanliga tecken är feber, frossa och påverkat allmäntillstånd. Andra tecken som förekommer samtidigt är utslag på huden, buksmärtor, kräkningar och diarré. Feber i kombination med förvirring kan, i synnerhet hos äldre, vara ett viktigt tecken på blodförgiftning.
Vid allvarlig blodförgiftning kan hela kroppen påverkas med blodtrycksfall, försämrad njurfunktion, sänkt medvetandegrad och påverkad andning som följd.
Behandling av blodförgiftning
Till en början behandlas blodförgiftning med höga doser av antibiotika i injektionsform – som ges med spruta eller som dropp. Dropp kan behövas för att öka blodcirkulationen och motverka att blodtrycket sjunker. Blodtryck och puls kontrolleras och temperaturen mäts flera gånger om dagen. Intensivvård kan vara nödvändigt.
Vårdtiden varierar beroende på vilken typ av blodförgiftning det handlar om, men ofta behöver man stanna på sjukhuset under någon eller några veckor.
Efter utskrivning behövs oftast några veckors sjukskrivning. Sjukdomen ska alltid följas upp på infektionsklinik eller hos husläkaren.
Blodförgiftning, sepsis, är en allvarlig infektion som beror på att bakterier kommit in i blodet. Feber och allmän sjukdomskänsla är vanliga symtom. I svårare fall kan blodtryck, njurfunktion, medvetandegrad och andning påverkas. Kontakta akutmottagning vid misstanke om blodförgiftning.
Blodförgiftning kan ha många olika orsaker:
Infektion i urinvägarna. En urinvägsinfektion kan i vissa fall stiga upp till njurar och njurbäcken och ge blodförgiftning.
Infektion i huden. En infektion med streptokocker eller stafylokocker kan snabbt utvecklas till ett allvarligt tillstånd med blodförgiftning.
Infektion efter en operation kan ge blodförgiftning. Även infektioner i gallvägar och mag-tarmkanal kan leda till blodförgiftning.
Tarminfektioner med salmonella kan ge hög feber och bakterier i blodet.
Infektion i luftvägarna, som till exempel lunginflammation, kan ge blodförgiftning.
Hjärnhinneinflammation är en allvarlig, men ovanlig, orsak till blodförgiftning.
Personer med nedsatt immunförsvar kan vara extra känsliga och utveckla blodförgiftning lättare än andra. Hos barn – särskilt små barn – med blodförgiftning kan man se symtom som inte är så typiska.
Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
30/3 2023 06:40
Ungas psykiska ohälsa är en av vår tids största samhällsutmaningar. Samtidigt som Världshälsoorganisationen (WHO) lyfter undervisning i psykisk hälsa som sin främsta rekommendation, visar granskningar från Skolinspektionen att svenska läroplanen brister på
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst