Feber
Frossa
Ledvärk
Smärta
Svullnad
Fjällning
Symtom på gikt
Typiskt för alla giktattacker är att:
inflammationen kommer snabbt
den är mycket kraftig
den läker ut inom någon eller några veckor.
Vid en giktattack kommer besvären plötsligt och oftast nattetid. En led, vanligen stortåns inre led, blir snabbt öm, röd och svullen. Smärtan blir värre under några timmar, och leden blir mycket känslig för beröring. Ett lätt tryck av exempelvis lakanet kan ge våldsamma smärtor. Du kan få feber, frossa och känna dig sjuk.
Efter några dagar eller någon vecka börjar inflammationen att gå tillbaka. Då kan huden över leden börja fjälla.
Förebygg gikt
För att förebygga gikt eller lindra dina besvär kan du:
gå ner i vikt
se över din alkoholkonsumtion
undvika purinrik föda, till exempel inälvsmat.
Sök vård
Vänd dig till din vårdcentral:
om du har ont i eller är svullen i lederna
om du misstänker att du har gikt.
Undersökning vid gikt
Det brukar vara ganska lätt för en läkare att ställa diagnos om man har gikt. Det gör man genom att:
undersöka det område som ömmar och är rött, till exempel stortåns inre led.
ta blodprov som visar hur mycket urinsyra du har i blodet. Eftersom mängden urinsyra i blodet kan variera hos en och samma person är det inte säkert att halten är för hög just när man lämnar provet.
ta prov på ledvätskan. Detta ger säkrare svar än blodprovet. Vätskan undersöks i mikroskop och man ser då de typiska kristallerna.
göra en röntgenundersökning. Denna undersökning görs för att ta reda på om du efter flera attacker fått bestående skador på lederna.
Behandling av gikt
Giktattacker kan läka utan behandling. Besvären brukar lätta efter en till två veckor, men det kan ta upp till en månad innan de är helt borta.
Av din läkare får du även råd om hur du kan förändra din livsstil.
Läkemedel
Det finns goda chanser att förebygga giktattacker och det finns bra läkemedel för behandling av akuta besvär. Har du enstaka giktattacker får du i första hand läkemedel som minskar smärtan och inflammationen.
Har du återkommande attacker finns det risk för bestående skador på lederna. Då får du läkemedel som sänker urinsyrehalten i blodet. Dessa läkemedel är enbart förebyggande och du kan inte påbörja behandlingen när besvären är akuta.
Gikt är en vanlig ledsjukdom. Den innebär plötsliga och smärtsamma inflammationer, oftast bara i en led. Besvären börjar oftast på natten. Inflammationen beror på att det har bildats kristaller av urinsyra i leden. Om du misstänker att du har gikt eller om du har ont eller är svullen i någon led bör du kontakta din vårdcentral.
När du får inflammation i en led på grund av gikt har urinsyrekristaller bildats i leden. Urinsyra bildas naturligt i kroppen, men kan ibland fällas ut som kristaller i olika vävnader, bland annat i lederna. Leden blir då inflammerad.
Att ha för mycket urinsyra i blodet är relativt vanligt. Det behöver inte betyda att man kommer att få gikt. Av alla personer med hög halt av urinsyra i blodet är det bara någon enstaka som utvecklar gikt.
Det finns flera orsaker till att kroppen antingen ökar produktionen av urinsyra eller får en försämrad förmåga att via njurarna utsöndra bildad urinsyra:
normalt åldrande
viktökning
om man äter mycket purinrik föda, till exempel inälvsmat, sardiner, ansjovis, ärtor och svamp
överkonsumtion av alkohol, särskilt öl
om man har en annan sjukdom, till exempel högt blodtryck, höga blodfetter eller nedsatt njurfunktion
stress
ärftliga faktorer.
Det är oftast män över 40 år som får gikt. Tio procent av dem som har gikt får bara en enda attack under hela livet. Av de personer som har upprepade attacker får mer än hälften en ny attack inom ett år.
Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
22/3 2023 09:20
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst