Feber
Frossa
Illamående
Kräkningar
Muskelvärk
Utslag
Huvudvärk
Magont
Värk, Rygg
Symtom på gula febern
Tiden från smitta till sjukdom är tre till sex dagar. Vid ett typiskt sjukdomsförlopp får man feber, frossa, huvudvärk, muskel- och ryggvärk, illamående och ibland kräkningar.
Dödligheten i gula febern är i allmänhet hög – i synnerhet hos det fåtal resenärer som insjuknar. Sjukdomen kan även ha ett lindrigare förlopp – framför allt hos de barn som bor i områden där gula febern förekommer.
I fall med dödlig utgång förvärras tillståndet och man får buksmärtor och tecken på leverinflammation med gulfärgad hud, blödningar och sviktande kroppsfunktioner.
Förebygga gula febern
Smitta
Om du ska resa till ett område där gula febern förekommer finns det några saker du kan göra för att undvika smitta:
Använd myggmedel för att försöka undvika att bli stucken av myggor.
Bär långbyxor och långärmade tröjor, särskilt kvällstid.
Sov under myggnät.
Vaccination
Det finns ett effektivt vaccin som du bör ta minst tio dagar innan du reser till tropiska områden i Afrika eller Sydamerika. Vaccinationen gäller i tio år. Vissa länder kräver vaccination före inresa även om du kommer från Sverige.
Barn under nio månaders ålder ska inte vaccineras. Gravida eller personer med lågt immunförsvar ska inte heller vaccineras. Vaccination ges inte heller till personer med äggallergi. Dessa personer får ett särskilt intyg – som ersätter vaccinationsintyget – inför sin utlandsresa.
Sök vård
Vid hög feber och frossa efter utlandsresa bör man kontakta vårdcentral eller infektionsklinik på sjukhus. Inte i första hand för misstänkt gula feber, eftersom de flesta resenärer till riskområden är vaccinerade, men för att utesluta exempelvis malaria eller till exempel svår salmonellainfektion.
Undersökning vid gula febern
Genom blodprov kan man se antikroppar som immunförsvaret bildar för att bekämpa infektionen. Det finns även metoder för att påvisa virus.
Behandling av gula febern
Det finns ingen behandling mot själva virusinfektionen utan kroppen får bekämpa den själv. Behandlingen inriktas på att lindra symtom och komplikationer.
Gula febern är en mycket allvarlig virussjukdom som fått sitt namn av att sjukdomen bland annat angriper levern och att man i typiska fall blir gulfärgad i huden. Sjukdomen överförs med myggbett. Det finns ingen behandling mot virusinfektionen, men det finns ett effektivt förebyggande vaccin som skyddar i 10 år. Vid hög feber och frossa efter utlandsresa bör man kontakta vårdcentral eller infektionsklinik på sjukhus.
Gula febern sprids genom myggor. När en mygga sticker en smittad apa eller smittad människa får den i sig virus och kan föra smittan vidare. Virus kan också gå över i myggans ägg varför även myggorna är en reservoar för viruset. Smitta överförs inte direkt mellan människor.
Gula febern förekommer i Centralafrika och i delar av Syd- och Mellanamerika – främst i länderna inom området 15 grader nordlig respektive sydlig bredd om ekvatorn. I vissa länder krävs att du är vaccinerad mot gula febern för att du ska komma in i landet.
Det är viktigt att du inför en resa till länder där gula febern kan förekomma får information om vilka bestämmelser som gäller. Detta för att undvika problem vid ankomsten till landet eller vid gränspassage mellan olika länder om du ska besöka flera under din resa.
Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
22/3 2023 09:20
Det spelar nämligen roll för lusten under klimakteriet att menstruationen upphör och nivåerna av östrogen och progesteron därmed minskar. Men det finns andra, minst lika viktiga variabler, som spelar in, enligt en studie som har publicerats i Journal ofSex
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst