Feber
Illamående
Ledvärk
Trötthet
Utslag
Halsont
Svullen / öm
Symtom vid körtelfeber
De typiska tecknen på körtelfeber är halsont, hög feber, trötthet samt svullna lymfkörtlar i halsen, armhålorna och ljumskarna. Andra symtom kan vara lätt svullna ögonlock, utslag på huden, värk i lederna, ont i musklerna och illamående. Om du får infektionen i vuxen ålder behöver du inte få ont i halsen, utan besvären är då framförallt feber och förstoring av lymfkörtlarna.
Inflammationen i halsmandlarna ser likadan ut som vid halsfluss. Du kan få röda prickar i munhålans slemhinna. I allvarligare fall kan halsinflammationen göra att du får svårigheter att äta och dricka och du kan få problem med andningen.
Mjälten och levern brukar också bli inflammerade och svullna, men det brukar man sällan märka. Magsmärtor kan vara ett tecken på förstorad och ibland brusten mjälte.
Egenvård vid körtelfeber
Du kan själv lindra feber och halssmärtor med vanliga receptfria febernedsättande och smärtstillande medel. Drick mycket vatten om du har feber. Det är lättare att svälja kall än varm mat när man har ont i halsen.
Vänta med krävande motion eller annan kraftig fysisk ansträngning till fyra veckor efter tillfrisknandet. Däremot är det bra med lite lagom ansträngning, som till exempel promenader.
Sök vård
Du bör kontakta vårdcentralen om:
du mår mycket dåligt.
du har mycket svårt att svälja.
febern inte går ner på tre-fyra dagar.
du har någon annan sjukdom samtidigt eller tar mediciner som kan försämra immunförsvaret allvarligt.
du vet att du har körtelfeber och får ont i magen.
Körtelfeber orsakas av ett virus som kallas Epstein Barr. Det sprids via saliv och genom kroppskontakt. Halsont, hög feber, trötthet, svullna lymfkörtlar och ledvärk är vanliga tecken på körtelfeber. Kontakta vårdcentralen om du mår mycket dåligt, har svårt att svälja, feber i flera dagar eller någon annan sjukdom samtidigt.
Körtelfeber är i de flesta fall en ofarlig sjukdom som främst drabbar människor i åldern 10-25 år. Yngre barn får nästan aldrig symtom. Sjukdomen läker oftast ut av sig själv.
Nästan alla blir någon gång i livet smittade av körtelfebervirus. Få utvecklar sjukdomen. Det beror på att många redan har haft infektionen som barn utan att märka det och därför blivit immuna.
Sjukdomen sprids bara mellan människor. Den vanligaste smittvägen är via saliv. Därför smittas sjukdomen ofta genom kyssar och kallas ibland också ”kissing disease”, kyssjukan. Viruset kan även spridas när man tar någon i hand.
Smittsamheten är relativt låg. Det krävs nära och upprepad kontakt för att infektionen ska få fäste. Tiden mellan smittan och sjukdomens utbrott brukar ligga på mellan fyra och sex veckor. De akuta symtomen brukar gå över på två till tre veckor, sedan är det vanligt att du känner dig trött en längre tid, ibland flera månader.
Viruset lever kvar vilande i kroppen efter den första infektionen. Därför kan du även efter mycket lång tid få en ny infektion, men då främst om du har ett nedsatt immunförsvar.
150 kommuner har problem med trygghetslarmen
23/3 2023 15:40
? Våra system är sådana att vi märker direkt när något inte stämmer, så vi förstod tidigt att det fanns stora driftstörningar och sammankallade krisgruppen vid ett-tiden, säger Martin Puumalainen, Sverigechef på Careium som tillhandahåller tjänsten. Läsockså:
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst