Feber
Utslag
Hosta
Svullen / öm
Ögonirritation
Symtom
Mässling börjar smitta cirka åtta dagar efter smittotillfället och smittar under cirka fem dagar från det att utslagen börjat synas.
Sjukdomsutbrottet kommer snabbt med hög feber, ögonirritation och torrhosta. Lymfkörtlarna på halsen kan svullna upp och ömma. På insidan av kinderna kan gråvita, saltkornsstora utslag uppstå. Dessa utslag kommer innan mässlingsutslagen visar sig.
Efter ett till två dygn kommer ett fläckigt, rött och sammanflytande utslag som börjar i ansiktet, ofta bakom öronen, för att sedan sprida sig ner över resten av kroppen.
Förebyggande
Smitta
Mässling orsakas av ett virus och är en av de mest smittsamma virussjukdomar som finns. Smittan är luftburen. Viruset smittar via luftvägarna eller ögonens slemhinnor.
Vaccination
Det enda sättet att skydda barn mot mässling är att vaccinera dem.
I dag ger man ett så kallat trippelvaccin som innehåller vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, så kallat MPR-vaccin. Vaccinet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet och ges vid två tillfällen, vid 18 månader respektive sex till åtta års ålder eller vid tolv års ålder för barn födda 2001 eller tidigare.
Inför resa utomlands bör man vaccinera barn som är äldre än nio månader och som inte fått sin första dos MPR-vaccin. Om det vaccinerade barnet är yngre än tolv månader vid vaccinationstillfället ges en ny vaccination vid 18 månaders ålder.
Läs mer om vaccination av barn.
Egenvård
Om ditt barn får mässling tar du hand om det på samma sätt som när det drabbas av andra virussjukdomar. Vid hög feber kan du ge febernedsättande läkemedel. Det är också skönt för den som är sjuk att ligga i ett svalt rum. Mässling kan göra barnet ljuskänsligt, så vid starkt solljus kan det vara bra med dämpad belysning eller fördragna gardiner i rummet.
Sök vård
Om du tror att du eller ditt barn smittats av mässling ska du per telefon kontakta en infektionsklinik eller en barnklinik direkt. Det är inte lämpligt att sitta i allmänt väntrum på grund av risken för smittspridning till andra patienter.
Kontakta din läkare igen i något av följande fall:
om ditt barn har mässling och tillståndet förvärras samt om febern åter blir hög efter några dagar
om barnet blir omtöcknat. Det kan då bero på någon komplikation.
Behandling
Det finns ingen behandling mot mässling. I stället försöker man lindra symtomen. Komplikationer i form av bakterieinfektioner behandlas med antibiotika.
Mässling är en virussjukdom som tack vare vaccination numera är ovanlig i Sverige. Den smittar via luftvägarna eller ögonens slemhinnor. Mässling ger först hög feber, ögonirritation, torrhosta och sedan utslag. Kontakta infektionsklinik eller barnklinik om du misstänker att du eller ditt barn har smittats av mässling.
Mässling är en obehaglig och farlig virussjukdom. På grund av de allvarliga komplikationer som kan drabba barn som insjuknar i mässling är sjukdomen anmälningspliktig enligt smittskyddslagen.
Vaccination mot mässling infördes stegvis i Sverige under 1970-talet och blev allmän 1982. Vaccinationen har gjort att sjukdomen numera är mycket ovanlig i Sverige.
Mässling ger ofta komplikationer med olika bakterieinfektioner, till exempel öroninflammation, bihåleinflammation eller lunginflammation, vilka kräver antibiotikabehandling. Mässlingviruset i sig kan också orsaka lunginflammation. En av tusen som insjuknar i mässling drabbas av allvarlig hjärninflammation.
Mässling bryter ut 10-14 dygn efter smittotillfället. Den som har haft mässling har livslång immunitet och kan alltså inte insjukna i mässling på nytt. Om modern haft mässling överförs så kallade antikroppar till barnet under graviditeten. Då skyddas barnet mot sjukdomen under det första halvåret efter födseln, oavsett om barnet ammas eller inte.
Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
22/3 2023 09:20
Efter att ha kommit fram till dessa celler, som var huvudansvariga för hornens tillväxt, odlade forskarna dem i en laboratorieskål. Fem dagar senare kunde de transplantera in cellerna mellan ögonen på mössen, där de fick växa. Att tekniken har visar sigkunna
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst