Feber
Utslag
Halsont
Ömmande körtlar
Snuva
Symtom
Halsfluss
Halsfluss börjar med halsont, feber, ömmande körtlar på halsen och allmän sjukdomskänsla. Halsmandlarna, tonsillerna, svullnar, blir ömma och röda. Ibland får halsmandlarna små vita proppar eller beläggningar.
Scharlakansfeber
Scharlakansfeber börjar med feber, halsont och allmän sjukdomskänsla. Efter något dygn uppträder ett småknottrigt utslag över hela kroppen.
Svinkoppor
Huden runt näsborrarna och munnen kan infekteras och då kallas streptokockinfektionen svinkoppor eller impetigo.
Sår och snuva
Såriga nagelband och varig snuva kan också vara tecken på streptokockinfektion.
Streptokocker är bakterier som bland annat orsakar halsfluss, svinkoppor och scharlakansfeber. Streptokocker sprids både genom droppsmitta när man hostar och nyser och vid direktkontakt. Halsfluss och scharlakansfeber behandlas som regel med penicillin. Svinkoppor behandlas i första hand med tvål och vatten. Kontakta vårdcentralen vid behov.
Streptokockinfektioner är särskilt vanliga under förskole- och skoltiden. Infektionen sprids ofta inom familjen och i barngrupper. Många kan vara smittbärare utan att själva ha symtom.
Behandling
Läkemedel
Halsfluss och scharlakansfeber behandlas som regel med penicillin i tio dagar. Eftersom man kan vara smittbärare utan att vara sjuk behandlas ibland hela familjen om ett barn blivit sjukt. På förskolan händer det ibland att både barngruppen och personalen behandlas om många insjuknat under en kort tid.
Svinkoppor behandlas i första hand med tvål och vatten. Eventuellt kan du också badda med klorhexidinlösning. I svårare fall kan det bli aktuellt att behandla med antibiotika.
Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
9/3 2023 16:40
Människan behöver ett effektivt immunförsvar, som kan slå ned hårt och med precision på infektioner och främmande kroppar. I en del situationer missförstår immunförsvaret dock uppdraget och går felaktigt till angrepp mot kroppens friska celler och vävnad.
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst