Feber
Kräkningar
Smärta
Trötthet
Diarré
Huvudvärk
Halsont
Hosta
Symtom på svininfluensa
Symtomen på svininfluensa är i stort sett desamma som vid vanlig influensa, det vill säga feber, hosta, halsont, ont i kroppen, huvudvärk och trötthet. Du kan också få diarré och kräkningar.
Sjukdomen varar normalt fem till sju dagar, men du kan känna dig trött i ytterligare två till tre veckor. Liksom för säsongsinfluensa ökar svininfluensa risken för att drabbas av andra infektioner, framför allt lunginflammation och bihåleinflammation.
Behandling
Läkemedel
Antivirusläkemedel mot svininfluensan ges främst till svårt sjuka eller personer som riskerar att bli svårt sjuka. Läkemedlen måste ges kort efter att sjukdomen brutit ut för att ha någon effekt. De kan också ges i förebyggande syfte.
Det är viktigt att antivirusläkemedel inte används i onödan eftersom viruset kan bli motståndskraftigt mot läkemedel på samma sätt som vissa bakterier har blivit resistenta mot antibiotika.
Svininfluensan, som den nya influensan A(H1N1) allmänt kallas, orsakas av en virusvariant som de flesta av oss saknade motståndskraft mot innan den drabbade världen som en pandemi 2009. Framför allt har yngre personer smittats av viruset. Symtomen är desamma som vanlig influensa, som till exempel feber och muskel- och ledvärk. De flesta blir bara lindrigt sjuka.
Svininfluensan kan drabba människor i alla åldrar, men hittills är det framför allt personer under 30 år som har insjuknat. Att så många yngre, i övrigt friska personer har insjuknat kan bero på att de aldrig tidigare har drabbats av något liknande influensavirus.
De flesta som insjuknat i svininfluensan har blivit lindrigt sjuka. Men det har också hänt att i övrigt friska människor blivit allvarligt sjuka och behövt vårdas på sjukhus.
Sjukdomen klassades som en pandemi av Världshälsoorganisationen, WHO, under perioden april 2009 till augusti 2010. Viruset cirkulerar dock fortfarande i vissa delar av världen och kan komma tillbaka till Sverige under en ny influensasäsong. Men risken för att sjukdomen ska bryta ut i en omfattande epidemi i Sverige är liten. Många har antingen vaccinerat sig eller redan haft viruset och är därför skyddade.
Benämningen svininfluensa är egentligen felaktig, eftersom viruset huvudsakligen smittar mellan människor.
Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter
2/3 2023 17:40
Våldsam ökning av antalet i monocyter Först analyserade forskarna blodprover från fem möss som inte hade fått någon föda på 24 timmar. En jämförelse med blodprover från möss som hade ätit normalt visade att de fastande mössen bara hade en tiondel så många
Läs mer här
Här tjänar undersköterskor bäst