Toxic Shock Syndrome, TSS (tampongsjuka)

Sjukdom - Infektioner

Symptom för Toxic Shock Syndrome, TSS (tampongsjuka)

Chock
Feber
Kräkningar
Ledvärk
Muskelvärk
Svimning
Svullnad
Yrsel
Diarré
Utslag
Ögonirritation

Symtom på TSS
Om du insjuknar i TSS känner du dig mycket dålig. Du får feber, yrsel, svimningsanfall, kräkningar och diarréer. Ofta blir du starkt röd i ögonen, på tungan och i munslemhinnan. Du får utslag på huden och värk i muskler och leder. Handflator och fotsulor kan svullna upp. De svårast sjuka kan drabbas av medicinsk chock, vilket betyder att blodtrycket sjunker och blodflödet till viktiga organ i kroppen blir så lågt att man kan bli medvetslös.

Behandling för Toxic Shock Syndrome, TSS (tampongsjuka)

Förebyggande
Det finns inga specifika skyddande åtgärder mot TSS. Om du använder tampong, tänk på att byta ofta.

Om du har symtom på TSS ska du omedelbart kontakta en akutmottagning.

Behandling av TSS
Viktigast är att snabbt behandla chocken med vätsketillförsel intravenöst och mediciner som stabiliserar blodtrycket.

Antibiotika hjälper inte mot toxinet, men man ger det för att döda bakterierna som bildar giftet.

Sjukdomen Toxic Shock Syndrome, TSS (tampongsjuka)

Toxic Shock Syndrome, TSS, orsakas av ett gift som vissa gula stafylokocker kan bilda. Tecken på TSS är att du känner dig mycket dålig med feber, yrsel, svimningsanfall, kräkning och diarré. Vanligt är också att man blir röd i ögon och mun, får utslag och värk i muskler och leder. Sök akutmottagning om du får dessa symtom eftersom sjukdomen är mycket allvarlig.

Toxic Shock Syndrome, TSS, blev känd i slutet av 1970-talet. De flesta fallen var unga kvinnor som hade insjuknat under sin menstruation. Kvinnorna använde tampong, vilket är anledningen till att sjukdomen fick namnet ”tampongsjuka”. De flesta fall som inträffar idag har inget samband med menstruation eller tamponger utan förekommer vid sårinfektioner, till exempel efter operationer.

TSS orsakas av ett gift, toxin, som kan bildas av vissa sorter av gula stafylokocker. Många människor har skyddande antikroppar mot giftet utan att ha haft sjukdomen, medan andra, som saknar skyddande antikroppar, kan bli svårt sjuka av toxinet.

Många personer bär naturligt på olika typer av gula stafylokocker utan att vara sjuka. Bakterierna sprids mellan människor vid nära kontakt, ibland även via föremål.

TSS-sjukdomen i sig är inte smittsam, det uppträder inte flera fall av TSS kring någon som har sjukdomen.

TSS är mycket ovanlig. Den drabbar bara en av hundratusen personer. Det är mycket viktigt att känna igen symtomen, eftersom dödligheten är hög bland de patienter som inte får behandling.

Justin Biebers oklara hälsa - bar droppställning
4/8 14:00
" Justin Bieber är frisk från sin ansiktsförlamning, och är ute på sin turné. Men, efter spelningen i Danmark spekuleras det friskt om stjärnans hälsotillstånd.

Justin Biebers oklara hälsa - bar droppställning
  Tom Jones sviktande hälsa - förnekar ryktet
  Shawn Mendes tvingas ställa in turné på grund av sin mentala hälsa
  Fick hjärtmedicin i stället för Alvedon
  Insändare: Vilket parti tar vårdpersonalens hälsa på allvar?
  Insändare: Varför satsar vi inte mycket mer på proaktiv hälsa?
  Kvinna fick HLR efter att hon somnat in
  Paret Pärson satsar 1 miljard på mental hälsa ""Vet hur stor påverkan entreprenörer kan ha"
  Attendos förlust ökar - svårt hitta personal
  Enkla knepen för hälsa