Symptom för Vattkoppor


Feber
Trötthet
Blåsor
Klåda
Utslag
Huvudvärk

Symtom
Vattkoppor börjar med feber, lätt huvudvärk och trötthet. Sedan följer kliande utslag i form av små blekröda knottror. Utslagen börjar på bålen och i ansiktet och sprider sig sedan ut till armar och ben. De kan också uppträda i hårbotten och i munnen. Efter något dygn utvecklas utslagen till vätskefyllda, kliande blåsor. Olika utvecklingsstadier av blåsorna uppträder samtidigt på kroppen. Mängden skiftar, en del barn får blåsor över hela kroppen medan andra bara får ett par. Efter ett par dagar torkar blåsorna. Skorporna faller av efter ytterligare några dagar utan att lämna ärr.

Blåsorna kan klia kraftigt, vilket gör att barnen lätt kliar sönder dem. Men det är ovanligt att blåsorna blir infekterade.

Smitta
Vattkoppor orsakas av ett mycket smittsamt virus. Viruset sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Det sprids sedan i kroppen via blodet och når huden, där det bildas vätskefyllda blåsor. Eftersom det är en så smittsam sjukdom får de flesta vattkoppor redan som barn. Symtomen är i regel lindrigare ju yngre barnet är.

Föräldrar och äldre syskon som inte har haft vattkoppor kan få en svårare infektion om de smittas i familjen, då smittdosen ofta blir stor, och kan därför ha nytta av läkemedelsbehandling. Behandlingen måste påbörjas så snart som möjligt efter insjuknandet för att ha effekt.

Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det 14-21 dagar innan de första symtomen visar sig.

Sjukdomen Vattkoppor


Vattkoppor räknas till de klassiska barnsjukdomarna och är en mycket vanlig sjukdom. Vuxna som inte smittats som barn kan också insjukna. Symtom på vattkoppor är kliande vätskefyllda blåsor på bålen, i ansiktet, i hårbotten och sist på händer och fötter. Sjukdomen brukar gå över på ungefär en vecka.

Vattkoppor orsakas av ett virus som är mycket smittsamt och sprids i luften när man hostar, nyser och andas. Man är smittsam en till två dagar innan utslagen syns på huden och fram till dess att blåsorna torkat in. Från smittotillfället tar det 14-21 dagar innan de första symtomen visar sig.

Vattkoppor som drabbar vuxna och personer med nedsatt immunförsvar ska behandlas. Behandlingen ska påbörjas så snart som möjligt och senast två dygn efter insjuknandet för att ha effekt.

Vattkoppor och bältros orsakas av samma virus. När du smittas av viruset får du vattkoppor. Viruset finns sedan vilande i kroppen. Det kan vakna upp senare i livet, oftast när man blivit äldre. Då utvecklas i stället bältros. En vuxen person med bältros kan smitta ett barn så att det får vattkoppor. Vattkoppor får man bara en gång. Inte alla som smittas av viruset uppvisar tillräckligt tydliga symtom för att få diagnosen vattkoppor. Däremot kan ett blodprov visa att man varit utsatt för och bär på smittan.

Behandling för Vattkoppor


Graviditet och vattkoppor
Om du är gravid och inte vet om du har haft vattkoppor ska du kontakta mödravårdscentralen om du tror att du utsatts för smitta. Ett vanligt blodprov ger snabbt svar på om du är immun mot vattkoppor. Kontakta mödravårdscentralen så snart som möjligt för att lämna ett blodprov så att du kan få antivirusläkemedel om det skulle behövas.

Om du får vattkoppor mellan en vecka före och en vecka efter förlossningen ska du kontakta mödravårdscentralen eller vårdcentralen eftersom det nyfödda barnet kan bli allvarligt sjukt. Barnet ska då ges antivirusläkemedel.

Egenvård
Barnet ska stanna hemma från förskolan eller skolan fram till dess att blåsorna har torkat in, men behöver inte vara hemma tills alla sårskorpor fallit av. Efter 7-10 dagar brukar de flesta barn vara friska och smittfria. Barn som är smittfria kan gå till skolan eller förskolan så snart allmäntillståndet tillåter det, det vill säga så snart de verkar pigga nog.

Det är ovanligt att blåsorna blir infekterade, men det är bra att tvätta huden noggrant med tvål och vatten. Blåsorna kan ha ett grumligt innehåll. Det är naturligt och inget som ska behandlas.

Du kan lindra klådan genom att stryka potatismjöl eller talk på barnets hud. Det kan också hjälpa att kyla huden med svalt vatten, kylbalsam eller zinksalva. Vid svår klåda finns det receptbelagda läkemedel.

Sök vård
Om ditt barn besväras mycket av klådan finns det receptbelagda antiallergiska läkemedel som en läkare kan skriva ut. Eftersom vattkoppor är mycket smittsamma ska du inte ta ditt barn till läkare utan att först ringa och fråga.

Om du är gravid och inte är säker på om du har haft vattkoppor, ska du omgående kontakta din barnmorskemottagning om du misstänker att du smittats. Likaså om du får vattkoppor mellan en vecka före och en vecka efter förlossningen.

Om blåsorna blir infekterade, det vill säga om huden svullnar och rodnar kraftigt runt kopporna, bör du vända dig till din vårdcentral. Men det inträffar sällan.

Behandling
Vattkoppor är en sjukdom som för det mesta går över av sig själv, utan allvarliga komplikationer. Ett barn av tusen drabbas av hjärninflammation med yrsel som nästan alltid går över utan behandling.

Vuxna och personer som har nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av cancer, ska erbjudas behandling med antivirusläkemedel. Behandlingen behöver påbörjas inom 48 timmar efter insjuknandet för att ha effekt.

Vaccin
Det finns i dag vaccin mot vattkoppor. Vaccinet ingår dock inte i det allmänna vaccinationsprogram som barnavårdscentralen eller skolhälsovården erbjuder.

Nyheter

Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
24/3 2023 09:40
"Vi kan konstatera att det handlar om en cyberattack. Just nu arbetar ett erfaret team av tekniker med att närmare utreda detaljerna kring det inträffade", skriver företaget Careium, som står bakom tjänsten, i ett pressmeddelande. Driftstörningarna började

Läs mer här

  Här tjänar undersköterskor bäst
  Gamling stängdes in med råtta på äldreboendet
  Stor studie ger nya insikter i fördelarna med viktminskning
  Är flytare ett tecken på god hälsa?
  Forskare avlivar vanlig myt om hjärnans åldrande
  Stora skillnader i timpris för hemtjänst
  Skolministern ? sätt psykisk hälsa på schemat
  Resultat av immunterapi mot livmodercancer imponerar
  Enkelt test avslöjar hjärnans åldrande
  Efter larmhaveri ? personuppgifter i fel händer
  Ajöss med BMI"Här är forskarnas nya mått för din kropps hälsa
  Jordnötsallergi hos barn kan förebyggas
  Cyberattack bakom utslagna trygghetslarmen
  150 kommuner har problem med trygghetslarmen
  Hemlighåller ikonens hälsa: ?Som en fånge?
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Forskare kopplar koffein till två konkreta hälsofördelar
  Skolsköterska anmäld till Ivo ? följde inte upp vården
  Mus odlar horn för att människor ska få nya lemmar
  Diabetespatienter kan få smärtlindring med chili
  Levande larver renar sår på död vävnad och bakterier
  Kritik mot insatser för att hindra vårdskador
  Spanska undersköterskor räddar sommarsemestrar i Boden
  Forskare avslöjar myt om minskad sexlust under klimakteriet
  Upptäckt kan bromsa autoimmuna sjukdomar
  Forskare varnar: Populär bantningskur kan ge hjärtproblem
  Hemtjänsten tar till bandvagnar i snökaoset
  It-attack mot Humana ? uppgifter har stulits
  Forskare varnar: Detta bör gravida undvika
  Forskare varnar för e-cigaretters inverkan på lungorna
  Studie: Långvarig fasta kan ha negativa effekter

Chat Icon
Sjukhus Logo
Jag är en AI som ger en första bedömning av dina symptom. Detta bör inte betraktas som medicinsk rådgivning och det är viktigt att du konsulterar sjukvården på 1177 vid behov.
Sjukhus AI skriver...
Denna AI ger en första bedömning av dina symptom. Detta bör inte betraktas som medicinsk rådgivning och det är viktigt att du konsulterar sjukvården på 1177 vid behov.